Gode journalister-tråden

Næsten alt
Besvar
besked
Forfatter
Brugeravatar
Jensth
Indlæg: 3172
Tilmeldt: 29 maj 2004 22:20
Geografisk sted: 2400

Re: Gode journalister-tråden

#121 Indlæg af Jensth » 22 mar 2019 20:22

Tonic Satan skrev:
22 mar 2019 19:12
For at parafrasere Guf, så har jeg da unægteligt lidt lyst til at skide Mette Bock i munden.
AKA halskussen :mrgreen:
Den fylde, der udfylder svingningernes varighed, er væk.

Brugeravatar
foxtrot
Indlæg: 7191
Tilmeldt: 23 okt 2003 22:48
Geografisk sted: Grosse Pointe

Re: Gode journalister-tråden

#122 Indlæg af foxtrot » 29 mar 2019 15:07

Sara Alfort fra det ellers svingninger-udskældte zetland holder et konstant højt niveau. God artikel her:

https://www.zetland.dk/historie/s8qDgd0 ... Gz9QWvdDsE

Hun excellerer især i at vide, hvad der er op og ned på videnskab og formår samtidig at præsentere det på en stille, rolig og ikke særlig akademisk måde. Et frisk pust.
You know, Mike Yanagita. Remember me?

Brugeravatar
Jensth
Indlæg: 3172
Tilmeldt: 29 maj 2004 22:20
Geografisk sted: 2400

Re: Gode journalister-tråden

#123 Indlæg af Jensth » 04 maj 2019 09:55

Poul Høi er super, og denne artikel er hårrejsende.

https://www.berlingske.dk/europa/dokume ... ns-vaerste
Dokumenter afslører: Sådan blev USA hooked på verdens værste smertemedicin.

For få år siden var John Kapoor det store håb inden for medicinalindustrien. Han var nyslået milliardær i dollar, og hans virksomhed voksede eksplosivt. Nu er han som den første chef i industrien dømt for gangstervirksomhed. Sagsdokumenterne afslører, hvordan skruppelløse direktører og læger fik USA fanget i en narkoepidemi, som hver dag koster 128 mennesker livet.

Lørdag d. 04. maj 2019, kl. 09.20
POUL HØIHuset ligner sådan et sted, hvor drømme går hen, når de dør. Og de to unge mænd er ikke interesserede i at lide samme skæbne.

Derfor trækker de hver deres ni millimeter Glock-pistol. »Klar,« spørger den ene. »Klar,« svarer den anden.

»Go!« råber de og sparker døren ind og stormer ind i huset, som indvendigt er endnu mere drømmeforladt end udefra. Væggene er tapetserede med huller, og gulvene belagte med affald, og det er hverdag for de to unge mænd, Tyler Lucus og Tyler Cox, som Berlingske i 2016 mødte på en reportage.

Deres opgave er at rydde op efter den store amerikanske opiat-epidemi. Hver dag slår opiat-overdoser 128 amerikanere ihjel, og epidemien er skyld i, at den amerikanske gennemsnitslevetid for andet år i træk er faldende. Så alvorligt er det.


Men hvordan kunne det gå så galt - og på så relativt kort tid?

En banebrydende retssag giver os et svar.

Hele topledelsen i en hyldet amerikansk medicinalvirksomhed, Insys, blev i denne uge dømt for gangstervirksomhed, bestikkelse og svindel. Blandt de dømte var virksomhedens stifter, som magasinet Forbes i 2013 hyldede som nyslået dollar-milliardær.

»Der er ingen andre lande i verden, hvor man kan gøre den slags, som jeg har gjort,« sagde stifteren, John Kapoor, dengang.

Artiklen fortalte ikke, hvordan han havde tjent de mange penge, men det ved vi nu, for han og hans medchefer er som de første i en straffesag blevet dømt for deres ansvar for at gøre USA hooked på opiater. Og straffesagen afslører også, hvordan de gjorde det.

Berlingske har gennemlæst anklageskrift, anholdelsesbegæring og over hundrede siders dokumenter og afdækker her, hvordan den mest skrupelløse del af den moderne medicinalindustri arbejder.

Opiat-epidemien kom ikke som et uvarslet jordskælv; den kom, fordi en af de absolut største medicinalvirksomheder skabte den, fastslår en række nye bøger og undersøgelser.

Purdue Pharma begyndte i 1995 at sælge det smertestillende og narkotiske præparat Oxycontin, hvor lave doser kunne holde patienter smertefri en hel dag, og risikoen for afhængighedsskabelse var mindre end én procent, som det lød i den aggressive markedsføring. Snart blev Oxycontin brugt mod alle former for smerte, og salget steg fra 48 mio. dollar i 1996 til 2,4 mia. dollar i 2012. Purdue har ifølge The New Yorker tjent over 35 mia. dollar - svarende til 235 mia. kr. - på Oxycontin.

Men markedsføringen var bevidst løgn. Lave doser kan ikke holde smerten nede, og Oxycontin er slemt afhængighedsskabende. Fem dages brug kan gøre patienter til narkomaner, og når lægerne ikke vil udskrive flere recepter, slår de sig ofte på heroin eller fentanyl.

FAKTA
Hvad er opiater?
Opiater er en fællesbetegnelse for opiumholdelige lægemidler og stoffer. Det kan f.eks. være piller som morfin, kodein og Oxycontin, men det kan også være heroin. Når patienter ikke kan få udskrevet flere recepter på Oxycontin, slår de sig ofte på heroin.

Fentanyl er et syntetisk stof, som er 100 gange mere potent end morfin, og i den amerikanske opiat-epidemi bliver fentanyl ofte beskrevet som »tredje bølge.« Første bølge var Oxycontin, heroin var anden.


Her er planen
Det var det lukrative og omstridte marked, som Insys i 2012 forsøgte at komme ind på. De slog sig op på en fentanyl-spray, Subsys, som var godkendt til de alvorligste kræftpatienter, der ikke kunne holde smerterne nede på andre måder.

Der var mange konkurrenter, som alle kørte hårdt på med direkte markedsføring til praktiserende læger, og Subsys var dyrt - en måneds forbrug kostede 6.000 dollar. Så direktør Kapoor og hans folk havde svært ved at komme ind på markedet.

Men de havde en plan. »Taler-planen,« som det hedder i tiltalen.

Der er en kvart mio. praktiserende læger i USA, men Insys fik adgang til markedsdata, som viste, at blot 1.900 læger udskriver 90 pct. af alle opiater - og virksomheden begyndte at opsøge de læger, som udskrev allerflest opiater. Hvis de ville begynde at udskrive recepter på Subsys, ville Insys til gengæld hyre dem som talere ved faglige arrangementer, og jo flere recepter desto flere arrangementer og honorarer.

»De behøver ikke være gode talere. De skal bare være gode til at skrive en masse recepter på Subsys,« som salgsdirektøren for Insys skrev til en af sine sælgere. Og programmet virkede, skrev samme direktør, Alec Burlakoff, i et internt memo i 2013.

»Læger på talerprogrammet skaber seks gange så meget omsætning for os som læger, der ikke er på programmet.«

Lægerne skulle aldrig tale ved arrangementerne, som typisk var en middag med lægernes indbudte venner - og Insys til at betale regningen.

»Der er tilsyneladende et taler-pengetræ i virksomheden,« konstaterede en sælger i 2013 til salgsdirektøren, og det var der. I 2014 udbetalte Insys over ti mio. dollar til læger, som var en del af talerprogrammet.»Jeg elsker optrapning«
I 2014 sagde salgsdirektør Burlakoff også i en peptalk til sine sælgere, at de skulle fortælle lægerne, at Subsys var egnet ved alle slags smerter - ikke kun kræft, for der var ikke kræftpatienter nok. »Kræftpatienter med stærk smerte er småpenge. Vi er ikke interesserede i dem,« sagde han, men enhver lægeklinik har typisk 500-1.000 patienter med en eller anden form for smerte, og »her er de store penge.«

Subsys var godt nok ikke godkendt til den type patienter, men det var underordnet, og det var også underordnet, at patienterne helst kun skulle tage 100 mikrogram (mcg). Sælgerne skulle sørge for »at opnå en optrapning«, som vicesalgsdirektøren skrev i en mail til sælgerne. Tre ud af fire patienter skal optrappes til mindst 600 mcg, fastslog han og udskrev en konkurrence for de sælgere, som solgte flest præparater på 600 mcg eller højere. Vinderne ville få 1.500 dollar.

Ved et sælgermøde i 2015 producerede Insys en film, hvor virksomhedens topsælgere rappede og dansede rundt om en flaske med 1.600 mcg Subsys, den højeste dosis. Flasken dansede også med, og refrænet i sælgernes rap var: »Jeg elsker optrapning, og det er ikke et problem.«

Inde i flasken var salgsdirektør Burlakoff, som til sidst tog sin udklædning af og råbte: »Wauw! Jeg elsker optrapning, og det er ikke et problem.«

Herunder: Her er videoen, som blev vist ved et sælgermøde i Insys - topsælgerne rapper om, hvordan de elsker optrapning, og inde i den dansede flaske med topdosis er salgsdirektøren.


»Fup-arrangement«
Og der var tilsyneladende ikke mangel på villige læger, fremgår det også af retsdokumenterne.

Insys gik for eksempel efter to bestemte læger i Alabama. Begge læger kom på taler-programmet, og den ene læge gik fra at udskrive to recepter på Subsys om ugen til at udskrive 18; den anden læge gik fra at udskrive en recept om ugen til syv, og betalingen faldt i form af taler-honorar.

Mellem 2012 og 2015 betalte Insys 229.640 dollar i honorar til den første læge og 103.350 dollar til den anden, og de såkaldte taler-arrangementer var alle »fup-arrangementer,« som det hedder i anklageskriftet.

Insys var ikke kræsen med de læger, som virksomheden satte på taler-programmet og heller ikke med metoderne. En sælger skrev i 2012 i en rapport om en læge i Chicago, som var blandt de mest flittige pille-udskrivere i området: »Hans klinik er en lusket pillefabrik, og patienter skal betale kontant. Han er ekstremt humørsyg, doven og ligeglad ... han dukker kun op og udskriver recepter.« Og det sidste var afgørende, og derfor hyrede Insys en ny salgschef, som skulle gå efter ham. Salschefen hed Sunrise Lee, og hun var en tidligere stripper, og under en aften i byen overbeviste hun lægen om at arbejde med Subsys og blive en del af taler-programmet.

»Jeg så, at hun sad på hans skød og bevægede sig rundt - og han havde sine hænder på hendes bryster,« sagde en anden sælger, der var vidne i sagen ifølge Bloomberg.


Top-500 firma
Og kampagnen virkede.

Subsys solgte og blev det næstmest populære opiat i sin klasse. Insys kørte derudaf, og aktiens værd blev mere end tidoblet mellem 2012 og 2015. Og John Kapoor blev milliardær, og det hele havde en god forklaring, som han sagde til Forbes: »Patienter foretrækker Subsys, for Subsys virker hurtigt.«

På en anerkendt liste over de hurtigstvoksende teknologivirksomheder - Deloitte Fast 500 - blev Insys i 2016 nummer 52.

Nu er hæderen gået op i røg, milliarderne forsvundet, og John Kapoor og hans medchefer er dømt for gangstervirksomhed, og det er kun begyndelsen på, hvad der ligner et omfattende amerikansk opgør med den industri, som satte USA på piller.

Justitsministeriet rejste i sidste måned tiltale mod en anden medicinalvirksomhed og dens chefer, som mod reglerne sendte op mod 100 mio. Oxycontin og fentanyl-præparater til suspekte apoteker. Og staterne New York og Massachussetts har sagsøgt Purdua Pharma og dets ejere, den stenrige Sackler-familie.

Myndighederne håber, at det kan stoppe opiat-epidemien ved kilden, nemlig ved medicinalindustrien, som skruppelløst markedsfører pillerne. Og ved lægerne, som kritikløst udskriver dem.

Og måske vil det betyde mindre arbejde for Tyler Lucus og Tyler Cox, men som én af dem i sin tid sagde til Berlingske:

»Det gør ikke noget. Vi skal jo også bo her...«
Oooog her er den omtalte rapvideo, som skal promovere firmaets stærkeste fentanylpræparat "Subsys 1600 mcg" :shock:
Den fylde, der udfylder svingningernes varighed, er væk.

Green Book
Indlæg: 128
Tilmeldt: 30 mar 2019 20:34

Re: Gode journalister-tråden

#124 Indlæg af Green Book » 05 maj 2019 21:57

Hvis Subsys og lignende firmaer bliver trætte af al den dårlige omtale i USA kunne de overveje at rykke virksomhederne til Danmark, hvor mediedækningen består af pressemedelelser fra selvsamme firmaer om hvor godt det går
Ironi kan forekomme :wink:

Brugeravatar
secondtoughestintheinfant
Indlæg: 12509
Tilmeldt: 15 nov 2003 13:19
Geografisk sted: Jerusalem

Re: Gode journalister-tråden

#125 Indlæg af secondtoughestintheinfant » 08 maj 2019 11:19

Christian Jensen skrev:Fri adgang til Politiken under valgkampen
Under valgkampen præsenterer vi ikke bare en stor journalistisk satsning. I kampen mod fake news giver vi alle fri adgang til valgdækningen. Vi byder samtidig på politisk dialog i Politikens Valgtelt på Christiansborg Slotsplads.
Godt set, det move.
jegharfangetmigenmyg skrev:
29 maj 2019 11:28
Touché.

Brugeravatar
Jensth
Indlæg: 3172
Tilmeldt: 29 maj 2004 22:20
Geografisk sted: 2400

Re: Gode journalister-tråden

#126 Indlæg af Jensth » 01 jun 2019 10:25

Den fylde, der udfylder svingningernes varighed, er væk.

Brugeravatar
secondtoughestintheinfant
Indlæg: 12509
Tilmeldt: 15 nov 2003 13:19
Geografisk sted: Jerusalem

Re: Gode journalister-tråden

#127 Indlæg af secondtoughestintheinfant » 22 jun 2019 09:32

jegharfangetmigenmyg skrev:
29 maj 2019 11:28
Touché.

Brugeravatar
Pete Rock
Indlæg: 8928
Tilmeldt: 02 apr 2007 20:54
Geografisk sted: Stanford University

Re: Gode journalister-tråden

#128 Indlæg af Pete Rock » 22 jun 2019 10:37

Pisse fed artikel, og hvor ville det være B A L L E R hvis Danmark bare meldte fra tidligt. Men: jeg tvivler på det kommer til at ske, og at så (og måske uanset) bliver det svært ikke at se kampene.
Dance encourages the body to move without permission. That's a fundamental flaw. It must be solved.

Brugeravatar
secondtoughestintheinfant
Indlæg: 12509
Tilmeldt: 15 nov 2003 13:19
Geografisk sted: Jerusalem

Re: Gode journalister-tråden

#129 Indlæg af secondtoughestintheinfant » 22 jun 2019 11:00

Det helt, helt geniale ville jo være, hvis et eller flere lande meldte fra inden kvalifikationskampene startede. Men altså, som skrevet før, så kommer jeg ikke til at se det lort i fucking december, og det er uanset om Danmark er med eller ej.
jegharfangetmigenmyg skrev:
29 maj 2019 11:28
Touché.

Brugeravatar
Jensth
Indlæg: 3172
Tilmeldt: 29 maj 2004 22:20
Geografisk sted: 2400

Re: Gode journalister-tråden

#130 Indlæg af Jensth » 22 jun 2019 11:08

Begyndt at se e-sport i stedet :mrgreen: Her er Danmark og norden en regulær supermagt.
Den fylde, der udfylder svingningernes varighed, er væk.

Besvar

Hvem er online

Brugere der viser dette forum: Ingen og 3 gæster