Svingningers madtråd

Film & tv, litteratur, billedkunst, mad mm.
Post Reply
Message
Author
User avatar
andreassyr
Posts: 6231
Joined: 19.04.2007 23:18:33
Location: Fakultet for Komparativ Irrelevans

Re: Madtråden

#11 Post by andreassyr » 08.12.2014 15:37:59

Tak, men nu kan jeg ikke slette tråden igen, fordi du har besvaret den. :|
Spot On

User avatar
Denning
Posts: 769
Joined: 22.11.2014 11:51:13

Re: Madtråden

#12 Post by Denning » 08.12.2014 15:38:27

Hehe, vidste det.

:ugeek:
No regrets.

User avatar
busterask
Posts: 1357
Joined: 07.04.2011 15:26:30

Re: Svingningers madtråd

#13 Post by busterask » 09.12.2014 11:48:23

Jeg var så heldig at få en Römertopf i adventsgave af min nisse, hvilket betyder, at der skal bages brød. Har nogle af jer erfaringer med at bage i én sådan? Opskrifter og tips til dej modtages også glædeligt.
den meget priviligeret ung mand

User avatar
ruthner
Posts: 1325
Joined: 20.05.2008 16:32:34
Location: progress

Re: Svingningers madtråd

#14 Post by ruthner » 09.12.2014 13:06:20

Jeg plejer at bage i en lille römertopf, så det kan være at lige skal skalere op, men det plejer at gå ned cirka sådan her:

1 liter mel (mininum 2/3 skal være hvedemel eller lyst mel, ellers bliver brødet for tungt)
½ liter vand
5 gram gær
10-15 gram salt

Ingredienserne blandes (æltes ikke) og smides i køleskabet natten over.
Efter 10-12 timer (den kan godt stå i længere tid) så vælter du dejen over i en anden skål, som du har smurt med olie, og lader dejen stå i yderligere to timer uden for køleskab.
i mellemtiden sætter du römertopfen ind i ovnen og tænder den på 250 grader. Det er en god idé at hælde noget vand i din römertopf 10-15 min inden du smider den i ovnen, så den har noget væske af afgive og ikke flækker.
Når dejen er hævet og ovnen er 250 grader, så hælder du dejen ned i römertopfen og giver den 10 minutter, inden du skruer ned til 150-175 grader og giver den yderligere 30-35 minutter. Du kan eventuelt give den de sidste 5 minutter uden låg. Hvis du har problemer med, at brødet brænder fast til römertopfen (det skulle det helst ikke, hvis römertopfen er varm nok, når du smider brødet i og har husket at smøre den anden skål med olie), så kan du eventuelt drysse lidt havregryn ned i römertopfen lige inden du hælder dejen i.

På trods af den lange smøre, jeg lige har fået liret af, så er det ekstremt nemt at lave, og det er fedt at slippe for at ælte brød. Man kan tilføje alle mulige ting til sit brød, så den ovenstående opskrift er bare en basisopskrift.

User avatar
busterask
Posts: 1357
Joined: 07.04.2011 15:26:30

Re: Svingningers madtråd

#15 Post by busterask » 22.12.2014 21:42:29

ruthner wrote:Jeg plejer at bage i en lille römertopf, så det kan være at lige skal skalere op, men det plejer at gå ned cirka sådan her:

1 liter mel (mininum 2/3 skal være hvedemel eller lyst mel, ellers bliver brødet for tungt)
½ liter vand
5 gram gær
10-15 gram salt

Ingredienserne blandes (æltes ikke) og smides i køleskabet natten over.
Efter 10-12 timer (den kan godt stå i længere tid) så vælter du dejen over i en anden skål, som du har smurt med olie, og lader dejen stå i yderligere to timer uden for køleskab.
i mellemtiden sætter du römertopfen ind i ovnen og tænder den på 250 grader. Det er en god idé at hælde noget vand i din römertopf 10-15 min inden du smider den i ovnen, så den har noget væske af afgive og ikke flækker.
Når dejen er hævet og ovnen er 250 grader, så hælder du dejen ned i römertopfen og giver den 10 minutter, inden du skruer ned til 150-175 grader og giver den yderligere 30-35 minutter. Du kan eventuelt give den de sidste 5 minutter uden låg. Hvis du har problemer med, at brødet brænder fast til römertopfen (det skulle det helst ikke, hvis römertopfen er varm nok, når du smider brødet i og har husket at smøre den anden skål med olie), så kan du eventuelt drysse lidt havregryn ned i römertopfen lige inden du hælder dejen i.

På trods af den lange smøre, jeg lige har fået liret af, så er det ekstremt nemt at lave, og det er fedt at slippe for at ælte brød. Man kan tilføje alle mulige ting til sit brød, så den ovenstående opskrift er bare en basisopskrift.
Tak for hjælpen, ruthner. Jeg prøvede det her i dag, og resultatet var helt bestemt velsmagende. Dejen var ligedele hvede- og durummel, som gjorde oplevelsen dejlig luftig. Hvad der var lidt ærgerligt var hvordan dejen satte sig lidt for let fast på bunden. Jeg gjorde endda, det med at fjerne låget de sidste 5-10 minutter, men syntes stadig, at det var noget stædigt at arbejde med. Måske handler det om, at min smøring var for nærig?
den meget priviligeret ung mand

User avatar
ruthner
Posts: 1325
Joined: 20.05.2008 16:32:34
Location: progress

Re: Svingningers madtråd

#16 Post by ruthner » 22.12.2014 23:21:40

Det vigtigste er at römertopfen er varm nok, når du hælder dejen i. Fremgangsmåden varierer sikkert afhængigt af model. Der må være en million forskellige guides rundt omkring, men den ovenstående virker for mig hver gang.

User avatar
busterask
Posts: 1357
Joined: 07.04.2011 15:26:30

Re: Svingningers madtråd

#17 Post by busterask » 22.12.2014 23:37:52

Ja, okay. Umiddelbart ville jeg have troet, at den var varm nok, men altså: jeg tænker at prøve igen snarest, og mon ikke processen kan perfektioneres lidt yderligere gang for gang.
den meget priviligeret ung mand

User avatar
Katten
Posts: 7448
Joined: 26.02.2003 15:40:50
Location: Hus i Ishøj strand

Re: Svingningers madtråd

#18 Post by Katten » 25.12.2014 20:44:47

Hvad skal I lave/spise nytårsaften?
When swinging sleeping cat dancer at the Forum.

User avatar
børge
Posts: 13678
Joined: 02.10.2005 14:12:36
Location: cities of the red night

Re: Svingningers madtråd

#19 Post by børge » 25.12.2014 22:24:21

Katten wrote:Hvad skal I lave/spise nytårsaften?

tænker at plagiere bar'vins DIY Bouillabaisse.

og noget

'b
holy moses

User avatar
busterask
Posts: 1357
Joined: 07.04.2011 15:26:30

Re: Svingningers madtråd

#20 Post by busterask » 26.12.2014 14:47:24

Østers.
den meget priviligeret ung mand

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests