Side 1 af 6

Fri, aleatorisk, konkret osv.

: 09 aug 2016 15:27
af miegas
Her er tråden til anbefalinger af fri musik, som ikke er jazz.
Jeg lytter ofte og gerne til Gruppo d'improvvisazione Nuova Consonanza, stiftet af Stockhausen-eleven Franco Evangelisti i 1959. Sammen med blandt andre Ennio Morricone og Egisto Macchi, som også senere blev kendt som filmkomponist, skabte han en lyd, som foregriber mange forskellige senere stilarter. De bliver tit sammenlignet med Can, men jeg vil anbefale denne optagelse fra 1976, som mest af alt lyder som Pelt:


Can-sammenligningen giver mening her (1970):

Re: Fri musik

: 09 aug 2016 15:41
af Morten
Jeg tager oftest turen til Japan:


Les Rallizes Denudes er vel også en slags fri/improvisations musik?

Supersilent måske, eller Necks?

Re: Fri musik

: 09 aug 2016 15:52
af miegas
Tråden burde måske have været noget med aleatorisk eller tilfældig musik i stedet. Det er i hvert fald det, jeg gerne vil have den til at handle om. Pauline Oliveros' Deep Listening Band er et godt eksempel på en brug af tilfældighed, som også giver fantastisk musik:
Spoiler:
Oliveros arbejdede i 80'erne med resonante rum og samspillet mellem den udøvende kunstner og omgivelserne, men projektet har siden udvidet sig en del og er i dag ret flippet. Det tænder mange sikkert af på, men det er jo bare ambient. Giv det et lyt.

Re: Fri musik

: 09 aug 2016 15:55
af Morten
- så må du virkelig undskylde, men "fri musik" er også et ret løst begreb - hvad med harsh noise?

Re: Fri musik

: 09 aug 2016 15:56
af miegas
Morten, du er tilgivet. Supersilent og Necks, helt klart. Jeg faldt forresten over en amerikansk jazzplade fra midtfirserne, som lød nøjagtigt som Supersilent, men jeg frygter, at jeg ikke kan finde den igen. Leder...

edit: nu kan jeg slet ikke følge med trådens popularitet. Harsh noise har vi jo dækket i de gode gamle dage, men jeg følger slet ikke med i genren de seneste par år. Hvad er godt for tiden?

Re: Fri musik

: 09 aug 2016 15:58
af Morten
Hvad med Bertoia?

Re: Fri musik

: 09 aug 2016 16:05
af miegas
Yeah!
Spoiler:
Billede

Re: Fri musik

: 09 aug 2016 17:22
af 00Void
Hvilke faktorer er med til at definere om der er tale om fri jazz og fri impro? Mener jeg har haft snakken med Half_Noise engang, uden vi kom frem til noget der lignede en konklusion..

Re: Fri musik

: 09 aug 2016 20:44
af Half_Noise
Ja, jeg mindes også en samtale for år og dage siden. Jeg har, så småt, droppet de fleste genrebetegnelser og holder mig efterhånden mere til kategoriseringer fra hoften. Men fed tråd, omend jeg ikke helt ved hvad den omfatter.

Jeg hørte for nylige MC Carhouse & DJ Hellshit, mens jeg gik rundt i Bondowoso i Indonesien. Det passede mig ret godt at høre igen. Otomo Yoshihide og Yamatsuka Eye der fyrer den af.

Derudover har jeg hørt The Departure of a Dream Vol. V af Loren Conners, som også er anbefalelsesværdig. Ikke så anbefalelsesværdig som de tidlige akustiske improvisationer, men den nye og mere sovsede Loren Connors er bestemt stadig et lyt værd.

Gælder AMM eller begynder vi at komme over i noget der er lidt for jazzet?

Re: Fri musik

: 09 aug 2016 21:30
af andreassyr
Okkyung Lee er selvskreven. Eller er soloimprovisation ikke rigtig meningen med tråden?



Jeg kan rigtig godt lide Simon James Phillips, både solo og i grupper, fx denne: