vi rejser

Næsten alt
Besvar
besked
Forfatter
Brugeravatar
lille sur pige
Indlæg: 499
Tilmeldt: 07 maj 2003 22:53
Geografisk sted: under sengen

Re: vi rejser

#1481 Indlæg af lille sur pige » 11 jan 2019 20:34

Frcaheal skrev:
05 jan 2019 19:07
Her er mine umiddelbare og løse Balkantanker:

Jeg rejste den omvendte vej i sommeren 17, hvor jeg startede i Tuzla og endte i Sofia. Min plan var løs, jeg tog det fra dag til dag, havde nogle flere dage og endte sådan her: Tuzla - Sarajevo - Mostar - Dubrovnik - Kotor - Cetinje - Podgorica - Skhoder - Tirana - Prizren - Pristina - Skopje - Sofia.

Man kan ikke rejse fra Kosovo ind i Serbien. Jeg mødte en englænder i Pristina forrige sommer, der var blevet sat af bussen in the middle of fucking nowhere ved den serbiske grænse og måtte tomle tilbage til Pristina.

Hvis du vil til Mostar, giver det så ikke bedre mening at tage der til på vejen fra Podgorica til Sarajevo? Selvom du jo godt nok så render ind i den der triple grænseovergang ved Neum, der angiveligt skulle kunne tage timevis. Jeg, og nogle gale norske laksefiskere og en amerikaner, jeg havde mødt i Sarajevo, betalte en mand for at køre os udenom af en eller anden lille pisse bjergvej, så vi kun skulle krydse en grænse i stedet for fire.

Jeg vekslede lidt mellem at være social og ikke-social. Efter mine dage med nordmændene og amerikaneren tog jeg et par dage alene lidt uden for Kotor, hvor jeg boede helt ned til vandet og sad på terassen dagen lang, drak rødvin, åd oliven og læste lokale forfattere, jeg havde fundet i den øvrigt fine boghandel Buybook i Sarajevo. Jeg kan sgu meget godt lide Kotor. Det er en slags mini-Dubrovnik med færre turister, hvor alt koster det halve og smager dobbelt så godt som på den kroatiske side af grænsen. De laver en virkelig god lufttørret og let røget skinke i Montenegro. Hermed anbefalet. Niksicko Tamno er i øvrigt også montenegrinsk og en ganske udmærket mørk øl, som det jo ellers ikke er noget, de gør sig så meget i på de kanter. Vranac pro corde er den drikkelige af de udbredte rødvine i Montenegro. Hold dig fra de billige. Hvis du vil have en social dag i Podgorica kan jeg anbefale Hostel Nice Place lige ved stadion. Jeg endte med at blive en ekstra dag i byen (jo sgu! en der frivilligt er blevet i Podgorica), fordi jeg endte med at bruge hele første dag på at hænge ud med hostelejeren Backo i haven og ryge stærke bosniske cigaretter (Drina) og drikke øl af store plastikflasker. Det lærte jeg sgu mere om Montenegro og Jugoslavien af end at gå på et eller andet museum. Men man hænger jo måske ikke så meget ud i haven om vinteren. Som den opmærksomme læser nok har opdaget, er jeg ret glad for Montenegro.

Albanerne har jo bygget en gigantisk motorvej fra Tirana til Pristina op gennem bjergene for at binde kosovoalbanerne sammen med Albanien, så du kan lynhurtigt komme ned til Tirana, hvis du vil det.

Tip: tag et billede af tavlen med langdistancebusafgange, når du ankomme til et sted. Så ved du, hvornår du kan komme derfra igen. Rome2Rio og Balkanviator appsene kan bruges til at se transportmuligheder, men typisk er der mange flere afgange, som ikke finder vej til nettet, kun til tavlen på busstationen.
åh. alt i alt, tror jeg at jeg må komme tilbage og måske tage mere ned langs kysten en anden gang. med flere dage. det lyder i hvert fald herligt, det der. tak for inspiration. ud over at jeg så nu også har et eller anden håbløst billede i hovedet af, at det selvfølgelig også er solskin dernede. i januar. hah.

podgorica -> sarajevo var mest for togturen (som skulle være fin). og jeg tror egentlig jeg dropper mostar. eller. gemmer til en anden gang. nu må vi se.

og jo, det der med at tjekke busafgange er nok en god idé. så vidt jeg kan forstå, er forbindelserne betydeligt ringere om vinteren end om sommeren. men det må man jo bare tage med. og håbe på, at jeg kan finde en bus der kører den rigtige vej (d.v.s. jo nok bare uden om serbien).

og fedt med boghandelanbefaling i sarajevo. der er jeg jo nærmet på vej hjem og må gerne købe ting. og godt med podgricaovernatningsanbefaling. jeg får formentlig brug for i hvert fald at være der en nat. og jeg er virkelig helt håbløst træt af at se på hoteller/hostels.

åhja, men tak igen! jeg glæder mig til at drikke rødvin.
leapfrog skrev:
07 jan 2019 23:31

har taget toget fra sofia til istanbul engang. det var vist mørkt, men det fungerede fint. kan også se de har en flot rute fra thessaloniki til skopje: https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater

så slipper du for sofia og kan - hvis forholdene tillader det - futte videre til pristina.
det virker som om, at der ikke kører tog hele vejen mellem thessaloniki og skopje mere. togbytte, hrumpf. men er der bedre end sofia? jeg har ikke rigtigt hørt noget - hverken godt eller dårligt - om nogen af stederne. toget mellem istanbul og sofia ser til gengæld ud til at koste nogenlunde det samme som bussen, så måske det kunne være smart. om ikke andet for afvekslingens skyld. tak!
in the spring time, the only pretty ring time,
when birds do sing, hey ding a ding, ding;
sweet lovers love the spring.

Besvar

Hvem er online

Brugere der viser dette forum: Ingen og 3 gæster